Trots van de stad. De Utrechtse Domtoren

Utrecht, 14 juni 2016

TROTS VAN DE STAD. DE UTRECHTSE DOMTOREN .

Tentoonstelling van 25 juni 2016 t/m 2 oktober 2016 te bezoeken in Centraal Museum

Het Centraal Museum presenteert van 25 juni t/m 2 oktober Trots van de stad. De Utrechtse Domtoren. Al zeven eeuwen is de Domtoren de trots van de Utrechters. Voor anderen is hij het symbool van de stad. Maar waarom werd die toren eigenlijk gebouwd? En hoe ging dat in zijn werk? Een grote overzichtstentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht vertelt de wonderbaarlijke geschiedenis van de Domtoren, van de middeleeuwen tot nu.
  

Herman Saftleven, Gezicht op de stad Utrecht, ca. 1664.

Herman Saftleven, Gezicht op de stad Utrecht, ca. 1664.

"Al tijdens de bouw in veertiende eeuw was de Domtoren een duidelijk oriëntatiepunt. Dat is nu nog steeds zo," aldus Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum "Met deze expositie brengen we de wereld van Utrecht dichtbij de mensen. We laten op een bijzondere manier zien waar de Utrechtse toren in al die eeuwen voor stond, en hoe dat doorklinkt in het heden."

Inspiratie voor de tentoonstelling
De Domtoren werd in de middeleeuwen gebouwd als landmark. Ondanks branden, natuurrampen, waaronder de gigantische storm uit 1674, en al dan niet geslaagde restauraties is dat nog steeds zo. Er bestaan veel verhalen over de mysterieuze toren, maar kloppen die verhalen eigenlijk wel? Genoeg redenen voor historicus René de Kam en kunsthistoricus Frans Kipp om de geschiedenis van de Domtoren uitgebreid te onderzoeken. De resultaten zijn verschenen in een dik boek en worden deze zomer tot leven gebracht in de tentoonstelling Trots van de Stad. De Utrechtse Domtoren. Daarin is te ontdekken hoe de geschiedenis écht in elkaar steekt. 

Te zien en te beleven
De bijzondere schilderijen, tekeningen, middeleeuwse gereedschappen en 3D-animaties in deze tentoonstelling laten zien wat de toren in der loop der eeuwen heeft meegemaakt. In een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte 'time lapse' ontdek je binnen enkele minuten hoe de torenbouw in zijn werk ging en hoeveel werklieden en materialen daarvoor nodig waren. Samen met het KNMI is uitgezocht hoe het mogelijk is dat de Domtoren als een van de weinige grote Utrechtse gebouwen het immense noodweer van 1 augustus 1674 heeft doorstaan. Ook is er een reconstructie van de neerslagradar van 1 augustus 1674 gemaakt. De tentoonstellingswerkplaats is ontwikkeld i.s.m. SETUP. Hier kun je met een 3D-printerpen zelf miniatuur Domtorentjes maken, meebouwen aan een grote maquette van de Domtoren en -kerk, of uitvinden hoe 'Dom' je eigenlijk bent. Er komt een speciale route voor families en wil je het thema van The Game of Thrones vanaf de Dom horen? Kom dan stemmen op je favoriete muzieknummer! De meest gekozen nummers worden tijdens het slotweekend op het carillon van de Domtoren gespeeld door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. Op zondag 26 juni gaat Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum, in gesprek met Renger de Bruin en René de Kam over de tentoonstelling. Het publiek kan actief deelnemen aan dit gesprek.

Utrecht centraal
De bijzondere objecten in de tentoonstelling komen uit binnen- en buitenland, maar vooral ook uit Utrechtse schatkamers: het Centraal Museum, Het Utrechts Archief, de Universiteitsbibliotheek, Museum Catharijneconvent en Erfgoed van de gemeente Utrecht. Speciale vermelding verdient de grote 3D-animatie die Daan Claessen  heeft gemaakt, waardoor de bezoeker in een keer in het Utrecht van 1441 staat, waar het werk aan de Domkerk al generaties bezig is.  Voor het eerst ook is het schilderij Gezicht op de stad Utrecht van Herman Saftleven uit omstreeks 1664 in Utrecht te zien, dat een bruikleen is uit Dresden. 

3D-reconstructie van Utrecht met de Dom in 1441

3D-reconstructie van Utrecht met de Dom in 1441. Daan Claessen Erfgoed gemeente Utrecht.


Praktische informatie
De tentoonstelling is van 25 juni t/m 2 oktober 2016 te zien in ‘De Stallen’ de 1000 m² grote expositieruimte van het Centraal Museum. Trots van de Stad. De Utrechtse Domtoren is een samenwerking tussen het Centraal Museum en Erfgoed van de gemeente Utrecht. Het inhoudelijke tentoonstellingsconcept is bedacht door museumconservator stadsgeschiedenis Renger de Bruin en René de Kam, coördinator publieksbereik Erfgoed en auteur van het boek 'De Utrechtse Domtoren. Trots van de stad.' (2014). De vormgeving van de tentoonstelling wordt verzorgd door DeVrijerVanDongen

Bron: Persbericht Centraal Museum Utrecht

Reacties

Populaire posts